+386(0)1 5800 500 info@zgnl.si

Dne 7. 6. 2016 smo obiskali Slovensko vojsko. Osrednji namen obiska je bil, da smo si pogledali, kaj je delo psihologa v vojski. Zanimalo nas je, zakaj je sploh zaposlen tam.

Zdravstvena enota Slovenske vojske, kjer so tudi zaposleni psihologi, ima svoje pisarne blizu Šiške-LJ. Okoli nje je škofijska gimnazija. V glavni avli nas je pričakala vojakinja, da nas je vpisala v sistem in pregledala osebne dokumente, če je vse v redu.

Nato smo čakali glavno psihologinjo, da nas je odpeljala v eno predavalnico in tam nam je razložila delo psihologa v vojski in nam razložila njegove glavne naloge oz. dolžnosti. Povedala je veliko zanimivih stvari, ki so potrebne za opravljanje njegovih dolžnosti. Okrog sebe je imela še tri kolege, čeprav jih je več… Vsaka oseba je zadolžena za svoje dolžnosti, kot jih je prepisal predsednik Republike.

Po njeni razlagi smo postavili par vprašanj. Od nas dijakov je bilo kar nekaj zanimanja in vprašanj (kdaj vstajajo vojaki, kako je na misijah, njihova oprema, samomori v vojski, travme, sprejemni izpiti za vojsko, prehrana vojakov…).

Po predavanjih nas je odpeljala v eno sobo. Tam je imela pripravljeno svojo lastno osnovno opremo v primeru, če jo pošljejo na teren oz. na misijo. Vsak od nas si je to lahko oblekel in se poslikal, nato pa je bila še ena soba in tam so bili inštrumenti za ocenjevanje motorike. Vaje oz. izzivi so kar zahtevni, niso lahki.

Meni osebno je bilo zelo zanimivo, veliko stvari nisem vedel… Na tem obisku sem se veliko naučil. Če  bom v prihodnosti imel srečo, se vpišem v vojsko. Drugače pa mislim, da se to ne bo zgodilo, to pa iz dveh razlogov: en razlog je zaradi naglušnosti, drugi razlog pa je, ker imam že v načrtu svoje plane za prihodnost. Slovenska vojska je lahko rezerva.

URH BRVAR, 4. a

20160607_14584820160607_14561220160607_15011120160607_145747

Dostopnost