+386(0)1 5800 500 info@zgnl.si

Dijakinje izobraževalnih programov tekstilstva in grafične operaterke smo v četrtek, 15. oktobra, v okviru pouka obiskale razstavo o modi, ki je bila razstavljena v Etnografskem muzeju, kjer smo si vsi dijaki ne dolgo nazaj ogledali razstavo Vrata.

Kljub dežju smo veselo korakale proti muzeju. Tam so nas lepo sprejeli in nas popeljali v prostor, kjer so bili razstavljeni prelepe obleke in nekaj modnih dodatkov ter čevljev. Najprej smo videle pet sijajnih oblek slovenskih kreatorjev. Prva obleka je bila dolga bela obleka, druga je bila v velikem delu narejena iz idrijske čipke, tretja obleka črne barve je tudi imela čipko in usnje, četrta je bila okrašena s prelepimi rožnatimi cvetovi in kristali Swarowski, peta obleka je bila modre barve in vodička je kot zanimivost dodala, da so na njej sledi dezodoranta. Zatem smo videle obleke tujih oblikovalcev različnih oblik, narejene so bile iz različnih materialov – celo kovine, videle smo celo obleke znanih znamk, kot je Versace, ta znamka me je najbolj navdušila, med oblekami znamke Versace je bila celo obleka, ki jo je nosila Naomi Campbell in mi je bila najbolj všeč; videle smo tudi znamke Moschino in Valentino in še mnogo drugih. S posebnimi rokavicami smo se oblek lahko celo dotaknile, ampak nekatere so bile tako krhke, da jih nismo smele niti fotografirati z uporabo bliskavice. Razstava se mi je zdela sijajna in, ker sem zelo uživala, tudi prekratka.

Razstava Neslišni čeveljci

Po ogledu razstave o modi smo si dijakinje ogledale razstavo Neslišni čeveljci nedaleč stran; razstavo so pripravili dijaki in učitelji naše šole ob 115-letnici zavoda, ogledal pa si jo je celo župan. Veselila sem se ogleda razstave, saj vsi dijaki žal nismo imeli priložnosti, da bi šli na otvoritev razstave. Razstavljene so bile slike, ki so povezovale preteklost s sedanjostjo, slike s prizori iz Gluhonemnice in Zavoda, in prelepi beli čeveljci različnih oblik – od japonk do škornjev. Oboje se mi je zdelo briljantno delo, vredno ogleda, ampak najbolj so mi bile všeč slike. Razstava ni bila obširna, toda vanjo je bilo vloženo veliko truda, da so nastale velike umetnine, in to je tisto, kar v resnici šteje.

Zapisala: Kristina Vidmar

FullSizeRender

Več slik najdete v galeriji

Dostopnost