+386(0)1 5800 500 info@zgnl.si

»18.6 ob 5:00 smo se odpravili na dvodnevno strokovno ekskurzijo, ki nam je dala veliko novih informacij in doživetij ter nas ni pustila razočaranih. Prvi dan smo si ogledali tehnični muzej, bmw welt nato opravili panoramsko vožnjo in ogled olimpijskega parka ter najvišjega rock muzeja. Dan smo zaključili z obiskom živilske trgovine ter  nastanitvijo v hostlu Haus International.

Drugi dan po zajtrku smo se odpravili do patentnega urada od kjer smo se podali peš na ogled mestnega jedra. Videli smo dve cerkvi, novo mestno hišo, stolp z uro, ki ob polnih urah skupaj z 43 zvonovi in pa lesenimi figurami pokaže poroko in pa sodarski ples. Po končanem ogledu mesta smo se podali proti Bavarskenu Filmskemu kompleksu kjer smo si lahko ogledali kako nastanejo oddaje in filmi ter različne filmske kadre in rekvizite, ki jih uporabljajo pri snemanju. Izkusili smo se tudi v štirih filmskih prizorih.

Potovanje je bilo pestro, zanimivo in poučno. Drugo leto se taka ekskurzija lahko ponovi z obiskom drugačnega mesta in da izvemo še kakšne nove informacije ter doživimo vse kar lahko.«

Samo Zakrajšek

»1. Dan

Naš dan se je začel ob 4.45 zjutraj, ko smo nekateri bolj ali manj neprespani pričakali avtobus na parkirišču Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana. Pozdravila nas je gospa Sofija, ki bo naslednja dva dni naša turistična vodička. Po treh postojankah, sedmih urah ter približno 400 prevoženih kilometrih, da ne pozabimo neštetih zanimivosti gospe Sofije, smo prispeli do mesta Münchna, prestolnice zvezne dežele Bavarske. Tam smo se najprej ustavili v tehničnem muzeju, kjer smo se dobri dve uri potepali po takšnih in drugačnih razstavah. Zaradi urnika smo si najprej ogledali svet BMW avtomobilov, nemško BMW Velt, kjer smo si ogledali razstavljene modele avtomobilov in motornih koles, ter se po možnosti fotografirali. Nato smo se odpravili do Olimpijskega stolpa, kjer smo si na višini 291 metrov, nekateri ogledali razgled, drugi kupovali spominke, nekateri pa uživali v glasbi, saj je v stolpu odprt Rock muzej, najvišje ležeči muzej takšne vrste v Evropi.

Po ogledu vseh znamenitosti, nas je avtobus pripeljal do našega prenočišča, Haus International. Tam so nas seznanili s pravili ter nam razdelili ključe sob. Nekateri smo se po nastanitvi odpravili v bližnjo trgovino, kjer smo nakupili vse potrebno za naslednji dan. Po večerji, ki so jo sestavljali ocvrt krompirček, piščančji polpeti, so se nekateri odpravili v sobe k nočnemu počitku, ostali pa smo se odpravili v klet, kjer smo se družili v diskoteki, nato pa tudi sami odpravili spat.

2. Dan

Po zajtrku, ki je minil brez večjih posebnosti, smo se odpravili v sobe, kjer smo pospravili naše stvari, poskrbeli, da nismo ničesar pozabili, vrnili ključe na recepcijo, ter zapustili hotel. Odpeljali smo se na Marijin trg, ki je mestni trg mesta München, si ogledali tamkajšnjo cerkev Sv. Duha, ter poslušali Glockenspiel, zvonik mestne hiše s 43 zvonovi.

Naša zadnja postaja je bil filmsko mesto Bavaria Filmstadt, kjer nas je vodička Jana, potem ko smo se ‘peljali’ v 4D kinu, popeljala na ogled po studijih, kjer smo si ogledali filmske rekvizite različnih filmov in televizijskih serij, scene ter spoznali različne tehnike in tudi trike snemanja filma. Po ogledu smo se ustavili v tamkajšnji restavraciji s hitro prehrano McDonald’s, nekateri pa smo si ogledovali in tudi kupili marsikatere spominke, med njimi na primer posterje, skodelice in celo ‘miniaturne’ oskarje.

Polni vtisov smo se po napornem dnevu odpravili na avtobus in se odpeljali domov, medtem ko nam je gospa Sofija, na katero smo se ‘zelo navezali’, pripovedovala o zgodovini Habsburške monarhije in njenih vladarjev. Polni veselja smo prispeli na parkirišče Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana, se poslovili od gospe Sofije in šoferja Igorja, ter se odpravili vsak na svoj dom, naslednji dan pa nas je čakala šola, za katero se imamo zahvaliti ravno Habsburški vladarici, Mariji Tereziji.«

Nina Špacapan

Meni je bil všeč tehnični muzej in filmski studio, izlet mi je bil zelo zanimiv.

Dragan Antić

Všeč mi je bilo mesto ter filmski studio. Najbolj mi je bil všeč pogovor z neznancem in ja, Nemci imajo nekaj humorja.

Timotej Stanonik

Najbolj mi je bilo všeč, ko smo spoznali München, stari trg, stolp, studio in park.

Simon Vesel

Bilo je »nemško«. Najbolj mi je bil všeč razgled iz olimpijskega stolpa.

Miloš Lončarevič

Najbolj mi je bil všeč BMW WELT muzej in olimpijski stolp.

Simon Hren

Najboljše mi je bilo na obeh poteh z avtobusom, olimpijski stolp, BMW WELT kjer si se lahko usedel v avte in sonce.

Nejc Dolinar

Vsaka stvar mi je bila po svoje zanimiva, zato se težko odločim kaj mi je bilo najbolj všeč. Lahko bi izpostavila poslušanje glasbe v Rock muzeju v Olimpijskem stolpu in »igranje« v filmu v filmskem studiu Bavaria Filmstadt.

Nina Špacapan

Najlepše v Münchnu mi je bila olimpijska vas, ker sem športnega duha po naravi. Te olimpijske igre so bile 20. po vrsti. To se je dogajalo leta 1972. Kot druga najbolj zanimiva stvar so mi bili avti in motorji. Uživala sem v Münchnu, to izkušnjo bi rada ponovila.

Sara De Faveri

V Münchnu mi je bila všeč cerkev.

Erik Kozlovič

Na izletu mi je bil zelo všeč razgled iz stolpa ter vodička. Studio je bil tudi zelo zabaven. Mislim, da je cena samega izleta prevelika za to, kar je ponujeno, s čimer posebej nisem zadovoljen.

Jošt Frlan

Vse skupaj mi je bilo zelo všeč in sem zadovoljen, da sem se udeležil ekskurzije v Nemčiji.

Samo Zakrajšek

Vse mi je bilo všeč. Ker je bilo toliko zanimivih stvari za videt. Vesela sem, da sem lahko šla na to ekskurzijo v Nemčijo, ker je bilo res super.

Tadeja Ivanič

Top, top, top!!! Takšnih ekskurzij pa še ne, to kar smo doživeli je bilo THE BEST in najbolj AMAZING; INTERESTING!!! Kar se tiče za dva dni, smo si kar dosti stvari ogledali. Vse mi je bilo všeč!!! Se ne da šteti. Zelo všečno, če bi ocenila, bi z 10. Še več takšnih ekskurzij z odličnimi programi. Lahko bi še kdaj ponovili. Če bi bilo možno, bi še dva dni več podaljšala. Skratka VSE SUPER.

Klarisa Bevc

Druženje s sošolci, prijatelji in z enim tipom, ki sem ga spoznal. Bil je nemškega rodu, delal pa je na Portugalskem.

Martin Ilievski

Všeč mi je bil BMV ogled, 4D kino je bil odličen in olimpijski stolp je bil v redu. Več prostega časa.

Stefan Milojevič

Na našem 2-dnevnem potovanju so mi bili všeč razgledi na postajališčih, ko smo odšli iz muzejev in smo šli sami raziskovati München. Nasploh mi je bilo všeč mesto, čeprav so bile cene zelo velike, ko smo odšli v trgovine. Druženje v hostlu z neznanci in hkrati sem užival ob njihovi pijači in hrani. A na koncu mi je bilo še všeč, ko smo obiskali še bavarski filmski studio. Na splošno mi je bilo potovanje všeč.

Matjaž Stanša

Všeč mi je bilo v Münchnu in v filmskem muzeju. Vendar škoda, da ni bilo Jerneja Žganjarja.

Žan Luka Vodušek

Ta ekskurzija je bila zelo zanimiva, pustolovska in čudovita. Zato bi se rad zahvalil učiteljem in vodji za ta hvaležen, lep in izjemen izlet in izkušnjo.

Žan D. Verbek

Najljubši del potovanja je bil muzej izumov in filmski studio. Všeč mi je bilo tudi to, da sem jedel tujo hrano in najljubši mi je bil suši.

Matija Srdoč

Bilo je zelo lepo. Najboljše je bilo v diskoteki.

Vasja Hašaj

Najbolj mi je bil všeč BMW Museum.

Gal Janković

 

Dostopnost